Turismo

| 20 febrero, 2012 | 0 Comments

Castell de Travadell

Situació:  El castell de Travadell s’alça sobre un esperó rocós a una zona aïllada propera al poblat de Castellar de Billeneta, al terme municipal de Billeneta, província d’Alacant.

Història:  Aquesta població d’origen musulmà va ser reconquistada per Jaume I al mateix temps que la resta de la comarca i, tot i de ser repoblada amb cristians entre 1245 i 1248, els habitants musulmans van continuar en el lloc fins a l’expulsió dels moriscos. El senyoriu va ser propietat, entre d’altres, del marquès del Castell de Guadalest i del marquès d’Ariza. El castell de Travadell dominava estratègicament l’estret Pas del Mur, a la vall del Travadell.

Descripció i característiques: D’aquest castell, que va haver de ser de reduïdes dimensions, destaquen els voluminosos restes del que va ser la seva torre més gran, així com importants restes de muralles. Construït amb fàbrica de tàpia, es troba en estat de ruïna progressiva, sota la protecció de la Declaració genèrica del Decret de 22 d’Abril de 1949 i la Llei 16/1985 sobre el Patrimoni Històric Espanyol.

 

Font de dalt i font de baix

Les fonts pròpiament dites s’han condicionat amb murets protectors i canilles de bronze. A la Font de Dalt s’han realitzat murs de pedra per canalitzar el barranc i s’ha reconstruït el safareig pública coberta amb teula, prop del barranc, entre bancals d’ametllers. La Font de Baix té condicionada la font i una altra safareig antiga de pedra, però sense cobrir, al peu d’un gran pollancre blanc. En el vessant de davant s’ha condicionat una àrea-berenador amb barbacoa de 4 focs i taules amb bancs, construïts en pedra, on es pot cuinar i menjar còmodament després de visitar les fonts. Dins del típic entorn rural de la zona, entre muntanyes i conreus arboris, es pot visitar la població de Billeneta, destacant entre els seus carrers la Plaça de l’Església, on crida l’atenció un om centenari amb més de 2 metres de diàmetre. Hi ruïnes d’una torre musulmana i un castell medieval als afores del poble. En la seva gastronomia destaquen els bunyols de carabassa, de compra obligada per al visitant. També són típics plats com la Pericana i la Borreta.

 

Llocs pintorescos i Rutes

Castell de Travadell. Declarat Bé d’Interès Cultural.

Torre de Millena. Declarada Bien de Interés Cultural.

Església Parroquial de Sant Josep. En el seu museu es guarda, entre casulles, calzes i altres elements ornamentals religiosos, una creu de nacre feta a Betlem a la fi del segle XVIII, que té un gran valor històric, estant dedicada a un membre de l’Ordre Franciscana fill de la localitat. Hi ha també un quadre atribuït al Greco.

Olmo Tricentenari. Es troba a la Plaça de l’Església i compta amb mes de 2 metres de diàmetre

Penya del Diable.  Cal destacar les seves pintures rupestres.

Altozano. S’albira una esplèndida panoràmica en la qual destaca la torre del Castell de Penella, la Vall del Travadell, la de la Mariola, el Castell de Cocentaina i el Montcabrer.

Category: Sin categoría

Deje una respuesta